Een hele tijd terug schreef ik op mijn site een artikel over aluminium in deodorant (en dat het mogelijk gelinkt wordt met borstkanker). Mijn deo van lush was bijna op, tijd voor een nieuwe dus. Ik besloot om wat meer ‘onderzoek’ te doen naar natuurlijke deodoranten. Hierbij zocht ik wat meer informatie over aluminum is deodorant.

Ik ontdekte dat er dus twéé typen aluminum zijn! Aluminium chloorhydraat en Ammonium Aluminium. Ammonium Aluminium is een natuurlijke zout die bacterien dood die stank veroorzaken. Het verstopt je porien absoluut niet (zweet moet juist je lichaam uit, en niet verstopt in je huid blijven) en zorgt er voor dat je vanzelf fris blijft ruiken. Dan heb nog dus Aluminium chloorhydraat, de boosdoener, de ‘wannabe’ Ammonium Aluminium. Vele malen goedkoper om te krijgen (maken), chemisch en giftig. Verstopt de porien en zorgt er voor dat zweet er niet uit kan. Deze zit in zo ongeveer elke deo die te koop is (check ingredienten, vaak als eerste of tweede in de ingredientenlijst). Ammonium Aluminum (de goede dus) is in Nederland vrij moeilijk te krijgen, en zit zeker niet in goedkope rollers of sticks die je in de supermarkt kan krijgen. Dus, ik ging op zoek op internet.

Al snel vond ik ‘crystal spring‘. Zij maken dus een deo gemaakt van deze zoute kristal. Het enige wat er mee gedaan wordt, is dat het in een mooie vorm geslepen wordt, of het wordt gemengd met water voor een spuitflacon. De steen moet je nat maken en zo onder je oksel aanbrengen. De spray is gewoon een spray deodorant. Ze garandeerden 24 uur bescherming, hypoallergeen, zonder aluminum chlorhydrate, zonder conserveermiddelen en laat geen vlekken achter op kleding. Ook was het niet getest op dieren. Het klonk goed!

Ik heb zelf de grote steen en spuitflacon.

De steen heb ik als eerste uitgeprobeerd. Ik maakte hem een beetje nat en bracht hem aan. Geen geur, en verder een heel gek gevoel – een beetje met een keiharde steen over je oksel wrijven. Ik kon niet aanvoelen of er nou echt daadwerkelijk iets af was, maar ging er maar vanuit van wel. Door de dag heen heb ik af en toe een ‘sniff-check’ gedaan en ik rook werkelijk níks. Geen lichaamsgeur, geen overduidelijke deo parfum geur, gewoon niks. Een neutrale geur. Aan het einde van de dag (en trust me, ik ben de héle dag bezig en zit niet veel stil.. van school, naar werk, naar dit naar dat, tot ik ‘s avonds laat thuis kom en aan mijn site kan werken) rook ik gewoon totáál niets!!! En geen gekke gele vlekken (die krijg je door deo met veel parfum te gebruiken). Zó vreemd! Maar wel cool.

De spray heb ik de volgende dag gebruikt. Dit voelde al vertrouwder, ik kon voelen waar ik het gesprayd had. Het zag er uit als gewoon water. Alsof ik zelf een sprayflesje met water had gevult en dit sprayde. Wederom zonder geur. Ik deed twee spray’s per oksel en hoopte dat het genoeg was. Weer hetzelfde: aan het einde van de dag absoluut geurloos! Ideaal dus om te combineren met een sterke parfum, die dan niet ‘mixt’ met deo geur. Ik ben er echt ontzettend blij mee.

De deo’s kosten ongeveer €8,50 per stuk (inclusief verzendkosten). Ik vind het zelf een redelijke prijs, zeker als je weet dat je met die steen bijvoorbeeld 6 maanden kan doen. Voorlopig heb ik hier dus wel genoeg aan, en ik heb eigenlijk – om eerlijk te zijn – nog nooit meegemaakt dat een deo zo natuurlijk was en zó veel voordelen had. Voornamelijk het geurloze en de-hele-dag-door-werkende doet het ‘m. I love it!

Vanaf april krijgt deze deo de nieuwe naam ‘salt of the earth’ (te zien op plaatje boven). De deo is er in een spuitflacon, mini travel versie en gewone versie. Ik heb dus de grote en spray versie. Op de site kan je niet met paypal betalen, maar ik heb ze zelf door ebay gevonden, waar je wel gewoon met paypal kan bestellen. De link van hun ebay winkeltje: crystal-spring-ltd.