Huidtypes

Er is zó veel over te vinden, de huidtypes die er zijn. Maar ik zal nog méér vertellen over de verschillende huidtypes die er zijn :) Hier nog wat kleine tricks en info. Ik heb het nu over het huidtype van je gezicht.

Je gezichtshuid is een bepaald type, droog, gevoelig, vet of gecombineerd. Let op! In de puberteit is je gezicht vaak veel vetter. Hou er rekening mee dat als je uit je puberteit komt, je ‘ware huid’ tevoorschijn komt. Misschien maak je je nu druk om puistjes, maar de kans is groot dat je er na je puberteit vanaf bent.

Vette huid
Is te herkennen aan het glimmende laagje op je huid. Vooral aan het einde van de dag kan hij extra glimmend zijn. Een truukje: ga met je droge vinger over je huid heen (voorhoofd bijvoorbeeld). Glanst je vinger? Dan heb je een vette huid. Vloeibare foundation blijft vaak niet goed zitten bij een vette huid, hetzelfde geld voor vloeibare concealers. Deze huid kan het beste olievrije producten gebruiken, speciaal voor de vette huid. Wees héél voorzichtig met het uitkiezen van een dagcreme, veel cremes maken je huid nog nét iets vetter! Stay awayyy van de blauwe nivea pot! Éen voordeel: vette huidtypes krijgen minder snel rimpels.

Droge huid
Te herkennen aan het trekkerige gevoel op je huid. Als je dagcreme op doet, en je huid voelt na een uur alweer droog aan, dan is de kans groot dat je een droge huidtype hebt. Deze huid moet vooral niet bedekt worden door poeders, die kunnen het nog meer uitdrogen. Gebruik liever een vloeibare foundation. Deze huid heeft ook extra moisture nodig, dus een extra dikke creme is fijn. De droge huid krijgt iets sneller rimpels, maar een voordeel is dat mensen met deze huid amper puisten krijgen.

Gevoelige huid
Dit gaat vaak in combinatie met een droge huid. Als je gezicht snel rood wordt, jeukt of brandt door veel verschillende gezichtsproducten, heb je een gevoelige huid. Kenmerkend is dat deze huid vaak wat roder is (wangen, kaken). Gebruik bij deze huid verzorging en make up zonder parfum, en met kalmerende bestanddelen (zoals kamille). Hypoallergeen (zonder parfum en chemische zooi) is het aller beste voor deze huid.

Normale huid
Zeldzaam, maar het bestaat. De balans tussen vet en droog is goed bij deze huid, en hij is ook niet overgevoelig voor iets. Dit type heeft vaak een ‘glowing’ huid, die er van nature altijd goed uit ziet. Om jaloers op te worden! Vaak heeft deze huid nieteens foundation nodig.

Gemengde huid
Deze komt het meeste voor: een combinatie van de bovenste dingen. Vaak is de t-zone (voorhoofd, neus, kin) vet, en de wangen droog en/of gevoelig. Hier moet je oppassen met het type product wat je gebruikt. Als je iets voor de vette huid gebruikt, kan je het droge/gevoelige verergeren (zelf meegemaakt, the body shop tea tree face wash. Vette t-zone zag er goed uit, maar kreeg droge pijnlijke vlekken op mijn wangen!). Als je iets voor de droge huid gebruikt kan het de vette zones juist weer vetter maken. Er wordt aangeraden om voor beide zones een apart product te gebruiken, maar ik vind dat zo’n gedoe. Er zijn producten voor de gemengde huid, en anders kan je ook gewoon producten voor de normale huid pakken (omdat het beide delen wel iets goed geeft).

74 Comments

 • loes says:

  ik zou echt niet weten wat voor huidtype ik heb, want mijn huid is alleen aan het eind van de middag een beetje vettig op mn voorhoofd, maar verder nergens en ik krijg eigenlijk altijd puistjes op dezelfde plek namelijk net onder mn jukbeenderen en ik snap er niks van want ik reinig mn gezicht elke ochtend en avond.

 • Sara says:

  Ik heb eigenlijk nooit puisten enz maar wel een gevoelige en droge huid
  Alleen bij m’n neus krijg ik wel eens mee-eters. Moet ik daar dan een minder vette crème op doen tegen mee-eters of niet???
  En nog een vraagje mag ik mijn huid scrubben (of hoe je dat ook schrijft) of kan ik dat beter niet doen??

 • Fien says:

  Ik heb een normale huid :D
  Handig arikel!

 • Elliefish says:

  Ik heb een probleempje.
  Ik weet namelijk niet wel huidtype ik heb!
  Zelf weet ik wel dat ik een vette huid heb.
  Alleen als ik dingen tegen vette huid gebruik word het weer te droog.
  Ook heb ik veel last van puistjes, meeëters, openporiën enz.
  Wie heeft tipss?

 • Celine says:

  Ik heb een kei rare huid, mijn t-zone is normaal en m’n wangen en kin zijn best vaak super droog !

 • Noemi says:

  ik heb een normale huidddddd!

  xxxxxxx

 • anja says:

  ik denk dan dat iuk een gemengde huit heb:)

 • Tammy says:

  gemengde huid

 • floortje says:

  normale huid : )

 • Marissa says:

  had ik maar een normale huid ;(

 • Leonie says:

  Ben je niet vochtarme huid vergeten? Die is niet vet en ook niet super gevoelig maar kan lastig vocht vasthouden. Goede dag- en nachtcreme voor gevonden: Biodermal.

 • Jackie says:

  Ik heb een droge en gevoelige huid.
  Maar dat wist ik al.
  Wel leuk voor andere meiden die het nog niet wisten.
  Ik gebruik meestal productjes daarvoor van Rituals en Aveda

 • Claudia says:

  Nou, ik heb wel altijd rooie wangen, maar ik heb dus totaal géén gevoelige huid!
  En ik dacht vroeger dat ik een droge huid had, maar dat heb ik ook niet.
  Dus ik heb een normale huid, ik heb wel eens een puistje, maar verder heel egaal..

 • xxvalerie says:

  Ooh ik heb zo´n goede huid

 • baby- says:

  & Soraya ofzoiets, waarom stoppen met comments geven?
  Wtf is dat voor rare comment?

 • baby- says:

  heb een normale huid, gebruik nooit foudation, heb nooit puisten, ik smeer af en toe wel een tonic of dagcrème op, maar niet dat ik echt verschil zie, behalve dat ik er dan hoewel ik net uit bed ben wakker uit zie. =)
  normale huid is héel erg fijn!

 • Isabel says:

  Gevoelig.. Echt stom een gevoelige huid.. Ik wil ook wel normaal xD wie niet ? xD

 • Sanne says:

  Ik heb nooit meer dan 2 puisten tegelijkertijd gehad, terwijl ik de pubertijd al gehad heb, maar ik heb ook geen last van een droge huid.
  Echt ideaal!

 • Leila says:

  ik dacht altyd dat ik een te droge huid heb maar ik heb dus een gemengde huid. myn voorhoofd en neus zyn best wel van een vette huid maar myn wangen zyn echt héél erg droog! bedankt mascha. had veel aan dit artikel. :D

 • sammie says:

  ik heb een droge én gevoelige huid. maar niet alle producten die zeggen dat ze daar goed voor zijn zijn ook goed.(snappie?)
  ik had de reinigingslotion voor de gevoelige huid van de hema gekocht. ‘hypoallergeen, met kalmerende bestanddelen’. jaja, de eerste keer dat ik heb gebruikte begon mijn huid meteen ontzettend te prikken, de volgende dag was mijn hoofd helemaal rood, terwijl ik het er toen
  (toen het begon te prikken)meteen had afgehaald! ik heb het nog 2x geprobeerd, maar mijn huid kon er absoluut niet tegen. nu heb ik de gewone reinigingsmelk voor alle huidtypen, en die prikt helemaal niet! heel gek, want die is niet hypoallergeen ofzo.

 • jennifer says:

  heb vette huid :P

 • Robin says:

  Ik heb een nomale huid. En daar ben ik erg blij mee. Leuk !

 • Manon says:

  Mijn huid past zich aan het weer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>