Water en cosmetica. Is dat nou zo goed, of hoe zit dat? Laatst zei ik er al kort iets over bij het olijfolie filmpje.

In alle verzorgende producten zit water. Vaak staat het zelfs als eerste ingredënt bij de ingrediëntenlijst, als ‘aqua’. Natuurlijk is dit niet gewoon kraanwater. Dit is meestal gedistilleerd water, of ‘spring water’. Want gewoon kraanwater bederft ontzettend snel. Maar hoe zit dat nou met zelf water toevoegen aan producten?


Ja, ik heb voor het dramatische effect express een roestige kraan als plaatje gekozen ;)

Water uit de kraan is prima te gebruiken voor allerlei dingen. Je kan je lichaam er mee wassen, je tanden er mee poetsen, je kleding er mee wassen en je kan het ook rustig drinken. Dit zijn allemaal ‘korte termijn’ dingen. je gebruikt het water eigenlijk direct zodra het uit de kraan komt. prima, dan is het vers. Maar wat als je het water uit die kraan eens een weekje laat staan, en daarna gaat gebruiken? Dat gaat niet meer. Ik weet niet of sommigen weleens een glas water per ongeluk op hun kamer laten staan, maar na 24 uur is dit echt niet meer te drinken (nee, probeer het niet, ik nam eens per ongeluk een slok, ew!) Laat staan na een week.. En nu moet je eens denken aan beauty producten. Er zijn spray flacons te koop, en sommigen doen hier kraanwater in. Tenzij je die flacon in 1 dag op wilt maken, alsjeblieft niet doen! Dat water kan je echt niet na een week (of langer..) nog op je gezicht sprayen!

Hetzelfde geld voor cosmetica. Dit soort water kan voor ernstige oogontstekingen zorgen, dus wil je mixing medium maken, gebruik dan absoluut geen kraanwater die je een poosje in een flesje gaat bewaren. Ik kreeg een keer een opmerking bij mijn mascara filmpje. Ik zei daar dat je mascara het beste om de 3 maanden kan wisselen omdat er dan vaak al veel bacteriën in zitten, en de mascara droog is. Toen schreef iemand ‘Dat vind ik onzin. Zodra ik merk dat mijn mascara oud en droog is doe ik er gewoon een druppeltje water bij, lekker makkelijk!’. Oh no! Er zitten dan al zo ontzettend veel bacteriën in, en met water er bij wordt dat nog een stuk erger! Ook oogschaduw, en dan vooral losse minerale oogschaduwpoeder. Néver poeder mixen met water en zo bewaren! Na 2 dagen kan je het weggooien, omdat de kans groot is dat er al schimmel op groeit.

Maar, hoe moet je dan wel mixing medium maken? En stel je wilt toch echt een creme vloeibaarder maken, of een sprayflacon gebruiken met wat simpel water? Simpel: dan moet je gedistilleerd water gebruiken. Dit is te koop in grote flessen bij iedere drogist. Kost nog minder dan 1 euro voor een liter, en je doet er lang mee. Dit water is juist wél lang houdbaar, omdat het ‘opgevangen stoom’ is. Hoe dit precies werkt kan ik hier niet uitgebreid uitleggen, maar het komt er op neer dat het de meest basic vorm van water is, die niet kan bederven. Zoals je in mijn filmpje kon zien gebruik ik het ook in een spray flacon om mijn wattenschijfjes nat te maken. Let op! Gedistilleerd water is wat anders dan water uit een flesje. Ook water uit een flesje (niet gedistilleerd, maar bijvoorbeeld Spa of Evian) en gekookt water kan bederven, helaas heb ik dit zelf ook ondervonden toen ik mixing medium maakte met met beide. Dus: altijd werken met gedistilleerd water voor ‘lange termijn dingen;’, en kraanwater en flesjeswater gewoon lekker opdrinken :)