Water bij cosmetica

Water en cosmetica. Is dat nou zo goed, of hoe zit dat? Laatst zei ik er al kort iets over bij het olijfolie filmpje.

In alle verzorgende producten zit water. Vaak staat het zelfs als eerste ingredënt bij de ingrediëntenlijst, als ‘aqua’. Natuurlijk is dit niet gewoon kraanwater. Dit is meestal gedistilleerd water, of ‘spring water’. Want gewoon kraanwater bederft ontzettend snel. Maar hoe zit dat nou met zelf water toevoegen aan producten?


Ja, ik heb voor het dramatische effect express een roestige kraan als plaatje gekozen ;)

Water uit de kraan is prima te gebruiken voor allerlei dingen. Je kan je lichaam er mee wassen, je tanden er mee poetsen, je kleding er mee wassen en je kan het ook rustig drinken. Dit zijn allemaal ‘korte termijn’ dingen. je gebruikt het water eigenlijk direct zodra het uit de kraan komt. prima, dan is het vers. Maar wat als je het water uit die kraan eens een weekje laat staan, en daarna gaat gebruiken? Dat gaat niet meer. Ik weet niet of sommigen weleens een glas water per ongeluk op hun kamer laten staan, maar na 24 uur is dit echt niet meer te drinken (nee, probeer het niet, ik nam eens per ongeluk een slok, ew!) Laat staan na een week.. En nu moet je eens denken aan beauty producten. Er zijn spray flacons te koop, en sommigen doen hier kraanwater in. Tenzij je die flacon in 1 dag op wilt maken, alsjeblieft niet doen! Dat water kan je echt niet na een week (of langer..) nog op je gezicht sprayen!

Hetzelfde geld voor cosmetica. Dit soort water kan voor ernstige oogontstekingen zorgen, dus wil je mixing medium maken, gebruik dan absoluut geen kraanwater die je een poosje in een flesje gaat bewaren. Ik kreeg een keer een opmerking bij mijn mascara filmpje. Ik zei daar dat je mascara het beste om de 3 maanden kan wisselen omdat er dan vaak al veel bacteriën in zitten, en de mascara droog is. Toen schreef iemand ‘Dat vind ik onzin. Zodra ik merk dat mijn mascara oud en droog is doe ik er gewoon een druppeltje water bij, lekker makkelijk!’. Oh no! Er zitten dan al zo ontzettend veel bacteriën in, en met water er bij wordt dat nog een stuk erger! Ook oogschaduw, en dan vooral losse minerale oogschaduwpoeder. Néver poeder mixen met water en zo bewaren! Na 2 dagen kan je het weggooien, omdat de kans groot is dat er al schimmel op groeit.

Maar, hoe moet je dan wel mixing medium maken? En stel je wilt toch echt een creme vloeibaarder maken, of een sprayflacon gebruiken met wat simpel water? Simpel: dan moet je gedistilleerd water gebruiken. Dit is te koop in grote flessen bij iedere drogist. Kost nog minder dan 1 euro voor een liter, en je doet er lang mee. Dit water is juist wél lang houdbaar, omdat het ‘opgevangen stoom’ is. Hoe dit precies werkt kan ik hier niet uitgebreid uitleggen, maar het komt er op neer dat het de meest basic vorm van water is, die niet kan bederven. Zoals je in mijn filmpje kon zien gebruik ik het ook in een spray flacon om mijn wattenschijfjes nat te maken. Let op! Gedistilleerd water is wat anders dan water uit een flesje. Ook water uit een flesje (niet gedistilleerd, maar bijvoorbeeld Spa of Evian) en gekookt water kan bederven, helaas heb ik dit zelf ook ondervonden toen ik mixing medium maakte met met beide. Dus: altijd werken met gedistilleerd water voor ‘lange termijn dingen;’, en kraanwater en flesjeswater gewoon lekker opdrinken :)

72 Comments

 • xD says:

  maar bij dat artikel over mixing medium maken moest er wel water bij…
  en hier zeg je dat het dan bederft?
  ik snap het niet… reageer please…

 • Veerle says:

  Goed artikel!! Ik weet dat water kan bederven, ik zwem vrij vaak dus ik heb altijd een flesje IsoStar in mn tas zitten. Een keer (woensdag ochtend) dacht ik dat dat nog een overblijfsel was van de dinsdagavond, dus nam ik het mee. GATVER!! Goed dat je hier over schrijft!!

 • Eva says:

  hoi mascha,
  ik heb bij de albertheijn gedistilleerd water gevonden voor 50 cent. er staat op dat het geschikt is voor het vullen van de strijkbout en accu van de auto. Ook staat er dat het niet geschikt is voor medisch gebruik. ik heb toen maar bij de etos een fles van 5 euro (wat ik nogal duur vond) gekocht omdat ik niet zeker wist of ik het water van de albertheijn kon gebruiken. mijn vraag is of ik dat water wel kan gebruiken.
  xx

 • aniek says:

  maar een vraag,
  ik spray s morgens met gewoon water in mn gezicht.
  en dit zou slecht zijn?
  ik merk het niet.
  moet dit ook met gestilliseerd water?
  en dat is dan toch zo op?
  ik ga het wel kopen,
  maar ik hou mijn water voor smorgens gewoon .

  xkus

 • aniek says:

  ik begrijp er he le maal niks van xd

 • marjolein says:

  wat is het verschil tussen Gedestilleerd water en gedemineraliseerd water?

  en kan ik gedemineraleerd water ook gebruiken??(kep weer eens het verkeerde gekocht;-S)

 • noor says:

  heeyj
  ik heb overal gezocht maar ik kan het niet vinden
  kruitvat da etos maar nee
  dusss
  Waar kan je het kopen?

 • Nicky says:

  Macha , ik weet wel dat suikerwax eigenlijk oneindighoudbaar is :)
  Als je het in een ijzeren pan met folie doet. En 2 jaar wacht dan word het keihard(mijn ervaring) Daarna moet je hem omgekeerd houden , de achterkant van de pan. En warm HEET water gooien (strooien spuiten , mag nje zelf weten :P) En dan smelt het en is zo goed als nieuw:D

 • Nicky says:

  Zoveel negatief hier zeg … Vooral het reactie van ”likemereet”(belachelijke naam ook …)
  Is het niet een beetje logies? Alles bederft. Water dus ook. Alleen als je het water schoonmaakt (weetikveel hoe ze dat doen)

  Maar ik heb twee vragen :
  Kun je des. water drinken?
  Waarom staat er bij winkel water een houdbaarheidsdatum van 6 maanden ofzo? Dan kun je het toch 6 maanden bewaren? Of is het na een dag bedorven na opening?

 • Emma says:

  Ik heb zo’n water spuit ding voor €1,- bij de blokker gekocht!
  Ze zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar:
  – Rood met Roze
  – Blauw
  – Groen

  Volgens mij kun je het niet via de website van Blokker kopen.
  Als je naar de blokker gaat moet je kijken in het €1,- vak.
  Bij mij werkt het heel goed!
  Je kan het ook gebruiken voor de huisplanten :)
  Veel succes met zoeken!

 • Rianne says:

  Sorry dat ik het zeg, maar dit artikel slaat echt nergens op. Waar heb je deze informatie vandaan Mascha? Wetenschappelijke artikelen? Zoja, dan wil ik graag dat je je bronnen hierbij vermeldt.
  Er bezoeken heel veel mensen jouw site en meestal staat er goede en erg leuke informatie op, maar ik vind niet dat je hier zomaar uitspraken over moet doen zonder dat je dit ooit echt hebt nagezocht.
  En nog even over de suikerwax: dit is echt een ideale voedingsbodem voor bacteriën. Ookal heeft het gekookt, als het afgekoeld is en er zuurstof bij komt (als je bijvoorbeeld het bakje opent en er met je handen die ook vol bacteriën zitten er suikerwax uithaalt) komen er zo weer bacteriën bij. Kortom: bederf.
  Een tip voor de volgende keer: doe geen uitspraken over dingen waar je eigenlijk niet zoveel vanaf weet.

  • Mascha says:

   Lees wat je zelf schrijft over suikerwax, denk je niet dat hetzelfde met water gebeurt? lucht er bij, bacteriën er bij, bederven? Ik heb nooit gezegd dat suikerwax oneinding houdbaar is hoor. Je gaat wel erg in de aanval over WATER.

 • Jalissa says:

  4 maanden?
  Nee, water lijkt me op zn minst een weekje goed te kunnen houden, en zowiezo, geloof ik Mascha eerder, haha. (:

 • Apotheker says:

  gedestilleerd water kun je zelf maken! Aqua destillata (gedestilleerd water) Is water dat een half uur gekookt heeft. (bron: Farmacotherapeutisch vademecum)

 • likmereet says:

  MASCHA DIT SLAAT NERGENS OP.
  DE MEESTE MET LANGE VERHALEN WETEN HET ZLEFS BETER TE ZEGGEN.
  HET SPIJT ME ZEER MAAR IK HEB HET ZELFS NA GEVRAAGD AAN DE DOCTOR – VANDAAR ME LATE REACTIE – EN ER IS NIKS MIS MEE ALS JE GEWOON KRAAN WATER GEBRUIKT MET JE MAKE-UPJES EN DINGENTJES ALS JE MAAR WEET DAT JE HET NEIT VOOR ALTIJD KAN GEBRUIKEN ( 4 MAANDEN IS HET MAXIMUM . )
  MAAR MEIDEN JULLIE MOETEN HET ZELF WETEN.
  HEB WEL RESPECT VOOR MASCHA DAT ZE HET ZO GOED BEDOELT EN DAT ZE IEDEREEN WEL WILT WAARSCHUWEN ALLEEN SOMS DOET ZE DAT NEIT ZO PERFECT. MAA RNEIMAND OP DE WERELD IS PERFECT!
  LATER !
  X LIK ME REET.

 • Jamie says:

  Komt dat niet in een opvangbak uit de wasdroger?

 • Naomi says:

  Maar je kan toch ook gewoon kraan water koken? DAn zijn alle baterien toch ook dood? of niet :|

 • Chris says:

  michèle; Dan zal ik uns bij de kruidvat kijken, dankjewel :) !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>