Shampoo en conditioner, twee producten die iedere vrouw wel onder de douche heeft staan. Misschien conditioner niet, maar shampoo zeker. Je haar moet schoongemaakt worden, of je er nou zin in hebt of niet. Maar wat is het nou eigenlijk? Waar dient shampoo precies voor, waarom zou je er achteraan nog conditioner gebruiken? En wat zijn SLS en SLES? Ik zal het proberen uit te leggen.

Shampoo is naast zeep en tandpasta denk ik wel het bekendste basic beauty product. Shampoo zorgt er voor dat je haar schoon wordt, net als dat zeep je huid opschoont. Shampoo bevat voornamelijk water, maar het belangrijkste ingrediënt is het ingrediënt dat je haar echt werkelijk reinigt. Vaak is dit ingrediënt ontvettend, net als zeep. Het ‘stript’ je haar van vet.

De meest voorkomende ontvetters zijn Sodium Lauryl Sulfate en Sodium Laureth Sulfate (let op de yl en eth). Die eerste wordt ook wel SLS genoemd, die tweede SLES. SLES is de iets mildere versie, maar net als SLS gaan er veel verhalen rond dat deze ingrediënten zeer slecht zouden zijn voor haar en huid. Te agressief, uitdrogend, veel mensen zouden er een allergie voor hebben. Omdat het zo sterk uitdrogend is zou het vooral irriteren, maar ik heb niks kunnen vinden over problemen op lange termijn. Toch zijn er veel mensen die proberen SLS en SLES te vermijden, wat ik kan begrijpen. Interessant weetje: bij de ingrediënten van shampoo staat er soms geen sodium lauryl sulfate, maar ‘coconut oil’. SLS komt origineel van kokosnoten, maar is helemaal chemisch aangepast. Pure kokosolie is absoluut geen SLS! We weten allemaal inmiddels wel hoe kokosolie er uit ziet. Trap er dus niet in als dit op shampoo staat!

SLS en SLES zorgen er ook voor dat je shampoo lekker gaat schuimen. Merk je dat je shampoo veel schuimt, dan zit er veel SL(E)S in. Schuimt hij totaal niet, dan heb je wellicht iets gevonden met een ‘veiliger’ alternatief. Goed, naast de SL(E)S zitten er vervolgens ook andere ingrediënten in shampoo. Dit zijn ingredienten die per merk verschillen. Zo zal een abrikoos shampoo vast wel iets van abrikoos extract bevatten, en shampoo met aloë vera zal dit ook wel daadwerkelijk in zich hebben (vaak slechts een kleine hoeveelheid helaas). Maar het grootste deel bestaat uit water en SL(E)S.

Shampoo gebruik je door een beetje er van in je natte haar te masseren, vervolgens spoel je dit uit. De shampoo neemt alle vet en viezigheid uit je haar mee. Shampoo ‘opent’ de schubben van je haar.

Dan hebben we ook nog conditioner, de stap die best veel vrouwen in Nederland overslaan. Ik vertelde toch dat shampoo de schubben open maakt? Conditioner sluit ze weer. Dit zorgt er voor dat je haar glad, zacht, beschermd en mooi valt. Altijd last van statisch haar? Dan is de kans groot dat je geen conditioner gebruikt (of te weinig). Probeer het eens, je haar heeft er echt baat bij! Conditioners ontklitten het haar ook, doordat ze die schubben sluiten. Ze bevatten verschillende ingredienten, maar een belangrijke is siliconen. Dit zie je vaak terug in conditioners, wellicht herken je het ook van serums die je gebruikt. Siliconen herken je door de ‘cone’ aan het einde van een ingrediënt. Hoe meer siliconen, hoe zwaarder en slapper het haar kan worden. Als je haar altijd continue slap wordt van conditioner, dan kan je ook proberen het alleen maar in de punten van je haar aan te brengen. Dit kan er voor zorgen dat je haar minder snel vet wordt (je haar kan sneller vet worden met conditioner omdat het zo glad is). Siliconen zijn ook ingredienten die sommigen vermijden, maar persoonlijk ben ik er gek op. En zijn ook silicoon-vrije conditioners te koop. Verder bevatten conditioners vooral voedende ingredienten, zie het als een soort ‘verwennen’ nadat je die harde shampoo hebt gebruikt.

Conditioner gebruik je altijd na shampoo. Je brengt het aan op je natte haar, laat het even 2 minuten intrekken en spoelt het daarna er weer af.

Is het zo dat je shampoo en conditioner van hetzelfde merk móet gebruiken? Nee, zeker niet. Als jij een bepaalde shampoo heerlijk vind, maar ondertussen ook een prettige conditioner van een ander merk ontdekt hebt – gebruik ze dan vooral samen. Wel is het zo dat producten die bij elkaar horen, echt op elkaar zijn afgestemd. De shampoo voor glad haar werkt prettig samen met de conditioner voor glad haar. Ei shampoo werkt beter samen met ei conditioner dan broccoli conditioner. Ik zeg maar wat. Het hoeft zeker niet, dus voel je niet gedwongen om hetzelfde te kopen. Ik gebruik zelf ook vaak vanalles door elkaar.

Ik hoop dat jullie iets hebben gehad aan mijn uitleg. Laat bij de comments even weten wat jullie vinden van het hele SL(E)S gedoe, en of je het gebruikt of niet. Zelfde voor silicone eigenlijk. Ik gebruik beiden en heb er baat bij, mij maakt het niet uit. Wel probeer ik mijn haar maar 1x in de 4 dagen te wassen, zodat ik mijn hoofd niet compleet strip en ook nog de kans geef zelf olie aan te maken. Bedankt voor het lezen!