Shampoo en conditioner – wat is het precies?

Shampoo en conditioner, twee producten die iedere vrouw wel onder de douche heeft staan. Misschien conditioner niet, maar shampoo zeker. Je haar moet schoongemaakt worden, of je er nou zin in hebt of niet. Maar wat is het nou eigenlijk? Waar dient shampoo precies voor, waarom zou je er achteraan nog conditioner gebruiken? En wat zijn SLS en SLES? Ik zal het proberen uit te leggen.

Shampoo is naast zeep en tandpasta denk ik wel het bekendste basic beauty product. Shampoo zorgt er voor dat je haar schoon wordt, net als dat zeep je huid opschoont. Shampoo bevat voornamelijk water, maar het belangrijkste ingrediënt is het ingrediënt dat je haar echt werkelijk reinigt. Vaak is dit ingrediënt ontvettend, net als zeep. Het ‘stript’ je haar van vet.

De meest voorkomende ontvetters zijn Sodium Lauryl Sulfate en Sodium Laureth Sulfate (let op de yl en eth). Die eerste wordt ook wel SLS genoemd, die tweede SLES. SLES is de iets mildere versie, maar net als SLS gaan er veel verhalen rond dat deze ingrediënten zeer slecht zouden zijn voor haar en huid. Te agressief, uitdrogend, veel mensen zouden er een allergie voor hebben. Omdat het zo sterk uitdrogend is zou het vooral irriteren, maar ik heb niks kunnen vinden over problemen op lange termijn. Toch zijn er veel mensen die proberen SLS en SLES te vermijden, wat ik kan begrijpen. Interessant weetje: bij de ingrediënten van shampoo staat er soms geen sodium lauryl sulfate, maar ‘coconut oil’. SLS komt origineel van kokosnoten, maar is helemaal chemisch aangepast. Pure kokosolie is absoluut geen SLS! We weten allemaal inmiddels wel hoe kokosolie er uit ziet. Trap er dus niet in als dit op shampoo staat!

SLS en SLES zorgen er ook voor dat je shampoo lekker gaat schuimen. Merk je dat je shampoo veel schuimt, dan zit er veel SL(E)S in. Schuimt hij totaal niet, dan heb je wellicht iets gevonden met een ‘veiliger’ alternatief. Goed, naast de SL(E)S zitten er vervolgens ook andere ingrediënten in shampoo. Dit zijn ingredienten die per merk verschillen. Zo zal een abrikoos shampoo vast wel iets van abrikoos extract bevatten, en shampoo met aloë vera zal dit ook wel daadwerkelijk in zich hebben (vaak slechts een kleine hoeveelheid helaas). Maar het grootste deel bestaat uit water en SL(E)S.

Shampoo gebruik je door een beetje er van in je natte haar te masseren, vervolgens spoel je dit uit. De shampoo neemt alle vet en viezigheid uit je haar mee. Shampoo ‘opent’ de schubben van je haar.

Dan hebben we ook nog conditioner, de stap die best veel vrouwen in Nederland overslaan. Ik vertelde toch dat shampoo de schubben open maakt? Conditioner sluit ze weer. Dit zorgt er voor dat je haar glad, zacht, beschermd en mooi valt. Altijd last van statisch haar? Dan is de kans groot dat je geen conditioner gebruikt (of te weinig). Probeer het eens, je haar heeft er echt baat bij! Conditioners ontklitten het haar ook, doordat ze die schubben sluiten. Ze bevatten verschillende ingredienten, maar een belangrijke is siliconen. Dit zie je vaak terug in conditioners, wellicht herken je het ook van serums die je gebruikt. Siliconen herken je door de ‘cone’ aan het einde van een ingrediënt. Hoe meer siliconen, hoe zwaarder en slapper het haar kan worden. Als je haar altijd continue slap wordt van conditioner, dan kan je ook proberen het alleen maar in de punten van je haar aan te brengen. Dit kan er voor zorgen dat je haar minder snel vet wordt (je haar kan sneller vet worden met conditioner omdat het zo glad is). Siliconen zijn ook ingredienten die sommigen vermijden, maar persoonlijk ben ik er gek op. En zijn ook silicoon-vrije conditioners te koop. Verder bevatten conditioners vooral voedende ingredienten, zie het als een soort ‘verwennen’ nadat je die harde shampoo hebt gebruikt.

Conditioner gebruik je altijd na shampoo. Je brengt het aan op je natte haar, laat het even 2 minuten intrekken en spoelt het daarna er weer af.

Is het zo dat je shampoo en conditioner van hetzelfde merk móet gebruiken? Nee, zeker niet. Als jij een bepaalde shampoo heerlijk vind, maar ondertussen ook een prettige conditioner van een ander merk ontdekt hebt – gebruik ze dan vooral samen. Wel is het zo dat producten die bij elkaar horen, echt op elkaar zijn afgestemd. De shampoo voor glad haar werkt prettig samen met de conditioner voor glad haar. Ei shampoo werkt beter samen met ei conditioner dan broccoli conditioner. Ik zeg maar wat. Het hoeft zeker niet, dus voel je niet gedwongen om hetzelfde te kopen. Ik gebruik zelf ook vaak vanalles door elkaar.

Ik hoop dat jullie iets hebben gehad aan mijn uitleg. Laat bij de comments even weten wat jullie vinden van het hele SL(E)S gedoe, en of je het gebruikt of niet. Zelfde voor silicone eigenlijk. Ik gebruik beiden en heb er baat bij, mij maakt het niet uit. Wel probeer ik mijn haar maar 1x in de 4 dagen te wassen, zodat ik mijn hoofd niet compleet strip en ook nog de kans geef zelf olie aan te maken. Bedankt voor het lezen!

339 Comments

 • Lala says:

  Hallo, ik vroeg me iets af, namelijk: moet je je shampoo meteen op je haar spuiten of eerst opvje hand?
  Alvast bedankt

 • inge says:

  raar mijn producten van l’oreal paris noemen elseve en niet elvive, zijn deze fake?(die van mij bedoel ik)

  • kelly says:

   nee die van jou zijn niet fake elseve is belgie’s ik gebruik heb ook . elvive is nederlands is de zelfste shampoo alleen de naam verschilt van land tot land

 • Gaya says:

  Normaal douche ik even snel met mijn haar in een staartje, en om de 3 of 4 dagen neem ik een lange douche waarbij ik scheer en mijn haar was met shampoo en conditioner, en ik kijk nooit echt naar de ingrediënten, hoewel ik de laatste tijd wel babyshampoo gebruik.

 • Kate says:

  Ik gebruik ALTIJD shampoo én conditioner, anders krijg ik mn haar echt niet uitgekamd ;o

 • MindOfMine says:

  Ik let nooit op SL(E)S, dus ik denk dat het wel in mijn shampoo zit. Ik heb sinds een tijdje een favoriete shampoo en conditioner (noem het zelf altijd crèmespoeling, zoals mijn moeder vroeger al zei, haha) en ik koop deze ook steeds opnieuw. Eerst had ik meer last van slap en vet haar, nu niet meer zo. Ik probeer mijn haar dan ook zo min mogelijk te wassen. Helaas is mijn haar vaak al na 2 dagen vet. Eigenlijk moet ik het dus om de dag wassen, maar wanneer ik een keer de deur niet echt uit hoef, was ik het dus na 3 dagen pas.
  Mijn favorieten zijn:
  Shampoo: Crème of Nature. Dit is een shampoo die ik in een soort van toko heb ontdekt. Hij is héél natuurlijk, er zitten vooral fruitextracten in en hij doet mijn haar gewoon goed. Als ik op de ingrediëntenlijst kijk zitten er veel meer natuurlijke ingrediënten in dan op een gemiddelde andere shampoo, dus misschien dat hij daarom wel zo goed werkt voor mij. Overigens was ik mijn haar meestal twee keer: bij de tweede keer schuimt mijn haar veel meer, omdat het vuil er dan pas echt goed uit is.
  Crèmespoeling: Syoss shine (de roze versie). Vooral deze geur vind ik echt fantastisch! Eigenlijk koop ik hem vooral daarom steeds opnieuw. Maar verder werkt hij ook prima voor mijn haar en maakt het lekker zacht.

 • Femke says:

  Heel leuk artikel!
  Zelf was ik mijn haar iedere dag, als ik dat niet doe, wordt het zo vies, slap en vet enzo(ik kan daar echt niet tegen). Is iedere dag met shampoo wassen erg slecht voor je haar?
  Conditioner gebruik ik ongeveer om de dag.
  Heb je nog tips over hoe je je haar kan laten drogen na het douchen? Meestal doe ik het in een knotje of doe ik als een tulband een handdoek eromheen, maar breekt je haar daar niet van?
  Ik hoop dat je antwoord hebt,
  xx

 • myrry says:

  Hoi allemaal, Ik gebruik al 2 jaar geen shampoo meer waar SLS of SLES in zit en mijn haar ziet er nu veel beter uit! Ik heb van nature golvend/krullend haar en na het gebruik van shampoo werd mijn haar altijd iets te droog en erg pluizig. Toen heb ik eens een shampoo met 100 procent natuurlijke ingrediënten zonder SLS en SLES geprobeerd, die maakt je haar ook goed schoon maar stript minder van het natuurlijke vet/beschermlaagje van je haar. Ik merkte niet meteen resultaat maar na een maand was mijn haar helemaal niet meer pluizig en leek het opeens voller, bovendien werd het niet meer kurkdroog na elke wasbeurt. Dus meiden met hetzelfde soort haartype als ik zou ik zeker aanraden om eens een natuurlijke shampoo te proberen, er is een uitgebreid asortiment natuurlijke/ SLS en SLES vrije shampoo’s bij de tuinen te koop.:-)

 • wiame says:

  heb je ook wat tegen dik haar die je de volgende dag ook gwn normaal kunt kamen want als ik dan ga kammen dan heb ik egt heel dik haar dat ik niet kan steilen.

 • Beste masha ik heb een vraag ik smeek gewoon op me stoel dat je hem beantwoord nou kijk ik heb droog beschadigt haar en krullent haar en ik gebruik de andrelon lijn je weet wel creme Shampoo en conditioner nou weet ik dus niet wat ik moet nemen perfecte krul of care & Repair maar ik wil ook iets om me krullen levent te houden help me plzz

  Groetjes Chaimae uit Amersfoort

 • Heei masha ik hoop echt dat je dit beantwoord ik zit gewoon op me stoel te smeken
  Nou kijk ik heb krullent droog beschadigt haar ik gebruik de andrelon lijn creme Shampoo en conditioner maar ik weet niet echt welke ik moet gebruiken perfecte krul of Care& Repair Maar ik wil ook iets voor mijn krullen beter te laten maken dus help me pliezzz ik heb je hulp echt nodig

  Xxxjes Chaimae uit

 • Pleunn says:

  1 keer in de vier dagen je haren wassen? Bij mij zijn mijn haren bijna om de 1á 2 dagen vettig. Heb je misschien tips dat ik mijn haar niet zo vaak hoef te wassen?
  Xxxxx

 • Roos says:

  Je moet echt op je spelling gaan letten, erg storend soms. Verder heel leuk artikel!

 • richelle fan says:

  hhoooiiii

  Ik ben echt fan van je.
  Kan je misschien een filmpje maken waarbij je uitlegt welke kwasten voor wat is.
  ik hoop dat je het doet (ik weet echt welke kwasten vor wat is)

  Groetjes xx

 • says:

  Ojaa en heeft iemand nog een tip voor een shampoo tegen roos? xx

 • says:

  Ik heb krullend en best pluizend haar. Ik was mijn haar om de dag, maar ik merk dat het snel pluizig wordt de 1e dag, en de 2e dag ook vettig op mijn hoofdhuid. Ik gebruik krulshampoo maar ik denk dat ik wel conditioner ga gebruiken, maar dan niet elke keer ofzo.. weet iemand een goede conditioner voor krullend, pluizend haar? xx

  • sieg says:

   Als je krullen hebt,moet je conditioner gebruiken. minder vaak wassen en zo min mogelijk shampoo gebruiken. ik was mijn haar een keer per maand met shampoo en voor de rest met alleen conditioner. een keer per maand omdat ik geen shampoo heb zonder al die troep waar ik allergisch voor ben.

 • Vera says:

  Ik krijg dus idd vet haar van conditioner, maar nu ik het in mijn puntjes gebruik is het veel beteer<3

 • Emmee says:

  Ik was mijn haar om de dag is dat goed ? Of kan ik beter drie dagen in de wee k

 • salina says:

  zou je ook zo’n artikel kunnen maken voor gezichtstonics en toners? ik wil graag weten wat het verschil is of of er een verschil is :P

 • suus says:

  even een vraagje, shampoo’s van john frieda zijn veel duurder als die van andrélon, maar zijn ze ook echt veel beter? x

 • Gulnur says:

  Ik heb eigenlijk nooit opgelet wat er in mn shampoo of conditioner zit.Maar als ik nu kijk zit er in mn shampoo wel SLS in maar mn haar is tog zacht en mooi glad Voor mij maakt het niet uit .

 • Sharon says:

  haha ei shampoo en ei conditioner! Dacht ff huh? :P

  maargoed sls enzo mijd ik niet! Maar ik kijk wel altijd of het erin zit. Vind het juist wel fijn dat mn shampoo erg veel schuimt. En siliconen… tja ben er nog steeds niet uit of ik deze wil mijden. Ze maken mn haar namelijk erg zwaar en slap dus. Maar dat stoort me niet zó erg dat ik het zou mijden.

  Zou eigenlijk 1tje moeten kopen zonder siliconen zodat áls ik echt geen slap haar kan gebruiken, ik die pak :D

 • Nannick says:

  Super handig artikel, hier heb ik echt iets van geleerd ;)

 • Jet says:

  Leuk geschreven!
  Zelf gebruik ik altijd alleen maar shampoo en heb ook altijd statisch en klitterig haar. Ook maar vaker conditioner gebruiken dan.

  Liefs x

 • ESS says:

  maar is het dan ook zo dat wanneer je zonder (die twee moeilijke woorden) een schampoo gebruikt dat dan je haar minder schoon word na het wassen? groetekes!! :P

 • Persoonlijk let ik nooit op dat hele gedoe van SLS enzo. Evenmin silliconen. Wel merk ik of mijn haar vet wordt van shampoo, dan maak ik hem op, maar gebruik hem vervolgens nooit meer. Bij conditioners merk je dat soms ook wel dat het vet wordt ervan. Vreselijk! Eigenlijk moet er net als voor de huid een shampoo zijn en conditioner voor droog, vet, gemengd haar, want ik heb een gemengde huid en het is bijna ook zo bij me haar. 1 dag is het perfect, omdat ik het dan heb gewassen maar de volgende dag wordt de bovenkant van mijn hoofd mega vet. Speklappen om mijn hoofd gebakken ofzo? oh hahaha ik noem maar wat. Heel iritant. Ik wou dat dat er was.

  • Lieze says:

   Je hebt een shampoo voor gemengd haar van dessange.
   Het is de groene fles en hij is voor vette haarwortels en droge punten! Ik gebruik deze shampoo ook en hij werkt prima. Je kan hem gewoon bij het kruitvat vinden!

   groetjes Lieze x

 • Bloempje says:

  Heeey!

  Superleuk artikel!
  ik had een vraagje, is er een verschil tussen conditioner en cremespoeling?

  xxx

 • Anna says:

  Ik heb een vraagje, werkt shampoo en conditioner in 1 ook? Of kan ik beter een aparte shampoo en een aparte conditioner kopen?

 • Femke says:

  Wauwwww, 1x in de 4 dagen wassen… Ik wou dat ik dit kon!
  Ik heb echt bijna alle shampoo’s uitgeprobeerd die er maar zijn. Ik heb heel snel vet haar en daarbij ook nog roos. Ik gebruik op dit moment shampoo van de kapper. Alsnog is mijn haar naar 2 dagen al helemaal vet. Ik weet echt niks hier aan te doen, maar vind het echt super vervelend.. Ik voel me echt vies als m’n haar zo snel vet is..

 • esther says:

  Dankjewel voor het artikel, ik heb andere creme spoeling gekocht en die werkt beter, hij schuimt vreeselijk maar ja ik moet hem nog een paar keer gebruiken maar nu voeld het goed.
  en inderdaat geen statisch haar.

  groetjes esther.

 • Charlotte. says:

  haaay.;

  Toch heb ik wel een vraagje,
  Waarneer ik mn haar met shampoo (andrelon) heb gewassen, moet ik ook echt cremespoeling gebruiken. Anders is mn haar heel stug en vol met klitten! Heb je enig idee hoe dat komt? Heb je een tip dat ik de cremespoeling kan overslaan? Of minder kan gebruiken?

  xxxxxx.

 • Liselotte says:

  leuk artikel!
  ik heb wel een vraagje,
  kan je een haarmasker gebruiken in combinatie met shampoo en conditioner?
  of moet je dan alleen shampoo gebruiken?
  omdat een masker een beetje hetzelfde doet als de conditioner.

 • sandra says:

  haha broccoliconditioner lol

 • Marijee says:

  Hey mascha, ik heb even een vraagje;
  Ik gebruik zelf gewoon shampoo en een klein beetje conditioner in de puntjes, maar ik MOET mijn haar elke dag wassen omdat het anders de volgende dag extreem vet is. Ik heb ook droogshampoo, maar dat helpt niet genoeg(heb inmiddels al verschillende getest). Is er iets dat ik fout doe? of ligt het gewoon aan mijn haar? Ik ben nu 15 en volgens mijn moeder ligt het aan de ‘puberteit’, maar ik denk dat er wel iets moet kunnen zijn wat dit probleem kan verhelpen want ik vind het ontzettend vervelend om elke dag mijn haar te moeten wassen. Het is best tijdrovend omdat ik vrij lang haar heb, dat vervolgens ook weer helemaal droog moet worden, wat ook weer veel moeite kost. (ja, ik gebruik soms een föhn, maar daar heb ik ook niet altijd tijd/zin voor). Ik hoop dat je me kunt helpen :)

  Liefs, x

 • Robin says:

  Is crèmespoeling dan weer hetzelfde als conditioner? Want je hebt toch ook leave-in conditioners?

 • marieTte says:

  Ik gebruik nooit 2 shampoos of conditioners door elkaar omdat het geurtje dan niet lekker is :)
  En die SLES en SLS of siliconen interesseren me niet. Je liet een filmpje zien over conditioner only wassen en daarin vertelde je dat de siliconen je haar onnodig zwaar maakte…? Dacht ik ;) Toen ben ik wel op mijn conditioner gaan kijken maar het zat er niet in.
  Ik zelf gebruik van Andrelon Zomerblond de Conditioner en de Shampoo allebei, want als ik na mijn shampoo de cremespoeling erin doe en het laat intrekken en daarna spoel ik het uit, mijn haar lekker zacht is! En dan moet het zelfs nog drogen :)
  Xxxxx

 • Sabine says:

  Leuk artikel!
  Ikzelf gebruik altijd alleen maar shampoo en SLS interesseert me niet veel. Hoe lichter mijn haar is, hoe meer golven en volume het heeft. Als ik conditioner gebruik, heb ik slap, stijl haar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>