Na mijn EOTD foto tips artikel, waar ik jullie liet zien hoe je mooi ogen op de foto kan zetten, kreeg ik wat vragen over een FOTD artikel. Oftewel, een artikel waar ik vertel hoe je mooi een Face Of The Day op de foto kan zetten. Bij een FOTD is het belangrijk dat je hele make-up goed te zien is, je gezicht dus. Ook hier zijn bepaalde trucjes voor, die ik door de jaren heen zelf heb ontdekt. Net als bij de EOTD’s is een FOTD heel erg leuk om te bewaren. Bij een complete look onthoud ik vaak het hele verhaal er bij. Zo weet ik nog precies dat ik bovenstaande look droeg naar mijn ‘8 jaar samen zijn’ date met mijn vriend. Vaak maak je toch iets specialere looks voor speciale gelegenheden, denk aan een bruiloft of tof feest. Als je een album maakt met jouw looks denk ook gelijk terug aan die leuke gelegenheden. Klik verder voor mijn FOTD fotografie tips!


Wederom is het belangrijk om een goede camera te hebben. Zoals ik vorige keer al zei heb ik de Nikon D3100, samen met een kit lens en macro lens. Voor een complete foto van mijn gezicht gebruik ik de kit lens. Je houdt de camera recht voor je met één arm (of beiden) en schiet dan de foto. Voor een macro lens is dit te dichtbij, dan zie je waarschijnlijk alleen je neus of mond. Zorg dus dat je een camera hebt die op zo’n korte afstand je hele hoofd op de foto kan zetten.

Dit is hoe mijn FOTD’s er uit zagen in het begin van mijn site carrière. Praktische tip: sla de foto nooit te klein op! Bij een kleine foto zie je de make-up amper. Het mooiste is om hem gewoon groot op te slaan, dan kan je ook inzoomen (als je bijvoorbeeld goed wilt zien hoe je wenkbrauwen precies zaten). Ook leuk als achtergrond voor je vriendje, hihi. Maar echt, een kleine foto is zó zonde.

Maak foto’s van verschillende kanten. Recht voor je, iets gedraaid, iets meer gedraaid, iets met je hoofd naar voren, iets naar achteren. Ik schiet soms wel 20 foto’s, hierna kies ik de foto’s die het beste zijn gelukt. Natuurlijk is het belangrijk dat je leuk op de foto staat, maar let op alles. Klopt de kleur van de make-up? Zit je haar wel goed? Kleeft er geen haartje op je lip (ahem)? Soms zie je dat pas achteraf, dat is wel zonde. Probeer daarom ook altijd je foto’s direct te bekijken en te ‘bewerken’. Daarmee bedoel ik niet photoshop-perfect maken (geen fan van, waarom je eigen look aanpassen?) maar het uitsnijden van de foto.

Uitsnijden is belangrijk. Zie je bovenstaande foto? Prima, maar niet goed genoeg. Ten eerste wordt je afgeleid door de was op de achtergrond. Ten tweede moet het dichter bij. Het geeft niet, ik heb deze foto gemaakt met de intentie hem uit te snijden. Bij een FOTD foto snijd ik de foto eigenlijk altijd wel uit. Dit heet ook wel ‘croppen’.

Dit is het resultaat. Dichtbij, duidelijk, geen rommel op de achtergrond.

Omg flawless! Zet nooit je witbalans te hoog, want dan krijg je zo’n foto. Ziet er misschien wel erg egaal uit, maar je ziet niks. Soms (zoals op deze foto) gebeurt dit ook per ongeluk, omdat de camera de kleurbalans niet helemaal door heeft. Daarom is het ook belangrijk om meerdere foto’s te maken.

Probeer wazige foto’s te voorkomen. Ook dit kan soms per ongeluk gebeuren. Hier focust de camera zich op de jurk er achter (zou ik ook doen), hij heeft niet door dat jij op dat moment duidelijk in beeld moet. Ook hierom is het belangrijk om een beetje te bewegen na iedere foto, zo pakt de camera jouw gezicht weer. En ook dit is een reden waarom je meerdere foto’s moet maken, er zit altijd wel een wazige tussen.

Dit had een goede foto kunnen worden, maar helaas. De achtergrond is geen probleem, die had weggesneden kunnen worden. Maar oeps, strepen van de lamellen op mijn gezicht! Je ziet de zon door de lamellen heen.

Dit is een bizarre positie waarbij het lijkt alsof je één scheef oog hebt. Naar beneden kijken terwijl je de foto niet recht van voren maakt. Ehh..

Nog een laatste tip (wederom over uitsnijden). Ik snij vaak een stuk van mijn voorhoofd en kin weg op foto’s. Waarom? Omdat het anders erg veel ruimte in beslag neemt. Als je kijkt naar de ingezoomde foto boven, dan zie je dat die eigenlijk qua maat perfect is voor in een artikel. Een hele lange foto, die vooral lang is door de kin en het voorhoofd, is een beetje groot. Vaak vind ik zelf eigenlijk vooral de ogen, wangen en mond belangrijk, daar zie je immers echt diverse producten. Een stukje wegsnijden van mijn kin en voorhoofd is iets persoonlijks, ik vind het mooier als de foto iets breder is dan dat hij te lang is. Verder is licht belangrijk. Ik maak het liefst FOTD foto’s met de flitser aan, dan zie je alle shimmer namelijk mooi. Het liefst doe ik dit overdag. Zonder flitser kan ook, de eerste foto in dit artikel is zonder flitser gemaakt. Dit maakt de look zachter, alles wat glimt wordt matte. Toch gebruik ik het liefst altijd een flitser.

Zo, dat waren mijn tips om FOTD’s vast te leggen. Nog een tipje: je kan ook de producten die je hebt gebruikt op de foto zetten. Als je die samen met de foto bewaart weet je precies wat je hebt gebruikt! Leuk voor later. Succes!