Losse oogschaduwkleurtjes – gebruik jij ze?

Laatst besefte ik me ineens iets: ik gebruik het liefst alleen maar oogschaduwpaletten voor mijn oog make-up. Losse kleurtjes pak ik steeds minder, tenzij ze heel speciaal zijn. Vroeger was dat wel anders! Ik weet niet beter dan dat ik eigenlijk alleen maar losse kleurtjes oogschaduw had, palettes vond ik maar overbodig. Mijn argument was: ‘er zitten dan altijd veel kleuren in die ik toch niet gebruik’. Tegenwoordig is het andersom. Het liefst wil ik alles in palettes en losse kleurtjes pak ik amper nog.

Way back, zo’n 7 jaar geleden, had ik niets anders dan losse kleurtjes. Wie kan zich de mineral make-up trend nog herinneren? Massaal gingen we met z’n allen aan de potjes met losse oogschaduw. Super onhandig, maar wel heel erg mooi. Deze losse poedertjes had je in allerlei kleuren en waren puur natuurlijk. Ik weet nog wat een feestje het was om in de ochtend mijn ‘potjes van de dag’ uit te kiezen. En hoe hard ik baalde toen ik mijn zwarte potje over mijn witte macbook gooide tijdens het opnemen van één van mijn eerste tutorials.Het ging zelfs zo ver dat er hele systemen waren bedacht om de poeders te bewaren. Dit was al als een soort palette: pillendoosjes waar de poeders in gingen. The good old days!

Maar dit is eigenlijk waar ik het vooral over heb: de losse oogschaduwkleurtjes. Een single kleur in z’n eigen verpakking. Vroeger kon ik niet zonder, zo had ik al mijn favoriete kleuren bij elkaar. Ik kocht precies de kleur die ik wilde en gebruikte die vervolgens bijna iedere dag. Toch werd het steeds minder. Steeds meer merken kwamen uit met prachtige paletten, waarbij het vaak stukken voordeliger was om zo’n doosje met 5 kleuren te kopen dan een los kleurtje. Bovendien namen de losse kleurtjes meer ruimte in beslag, heel onhandig. Heel make-up-artist-like zijn veel mensen aan de slag gegaan met DIY paletten waarbij de oogschaduwkleurtjes uit hun doosje werden gesloopt en in een blanco palette werden geplakt, ook dit zie je steeds minder. Daar hebben we helemaal geen tijd voor! Tegenwoordig willen we een palette met alle perfecte kleuren er al in.

Maar er zijn uitzonderingen. Zoals de perfecte highlighter. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar een perfecte naturel highlighter voor onder de wenkbrauw wil ik graag los hebben. Zo kan ik hem combineren met al mijn favoriete paletten. Vaak zit er wel een highlighter in een doosje (of een paar) maar niets kan op tegen mijn favoriet Shroom van MAC. Los dus!

Nog zo’n uitzondering: extreem mooie kleuren die je alleen maar los kan krijgen. Vooruit! MAC en Dior hebben prachtige losse kleuren die ik met plezier in mijn stash heb. Dus echt de toppers der toppers, die krijgen wel de kans om als single in mijn stash te liggen. Gek he, hoe dat verandert. Uiteindelijk heb ik nog steeds een lade vol met losse kleurtjes, maar toch. Ik pak 9 van de 10 keer een palette om daar wat uit te gebruiken. Al is het maar één kleur, ik vind het toch makkelijker.

Wat jullie? Hebben jullie nog losse oogschaduwkleurtjes liggen, of gebruik jij ook bijna alleen nog maar je palettes?

193 Comments

 • dana says:

  wil misschien nog eens een DIY vidio maken??? liefs Dana

 • Dana says:

  ik gebruik bijna altijd palletjes maar losse kleurtjes heb ik ook. als nog heb zoveel losse kleurtjes die ik niet gebruik. trauwens wat vind ik je site geweldig!!!!! xxx Dana

 • Lisa A. says:

  Ik gebruik eigenlijk altijd mono oogschaduws. Ik vind deze gemakkelijker om mee te nemen in mijn tas om zo nog mocht het nodig zijn mijn make-up onderweg wat bij te kunnen werken. Een palet gebruik ik eigenlijk alleen wanneer ik er echt de tijd voor heb, bijvoorbeeld voor het uitgaan. Net het tegenovergestelde van jou. xx

 • Anoeska says:

  Wat grappig om die oude foto’s weer te zien! Ik gebruik op dit moment eigenlijk alleen maar losse oogschaduws, puur vanwege het feit dat ik geen palette heb. Vind het wel oke werken maar een groot palette met meerdere kleuren lijkt me wel fijn.

 • Stefanie says:

  Grappig hoe dat kan veranderen in de tijd.
  Ik gebruikte vroeger ook enorm vaak van die losse oogschaduws en nu nog steeds heb ik een hoop potjes liggen, met prachtige kleurtjes maar die ik jammergenoeg toch te weinig aanraak. Het liefst grijp ik toch elke keer weer naar een nude pallete.

 • Linda says:

  Ik gebruik alleen maar van die mini paletten met 3,4 kleurtjes want die luxe vind ik te duur aangezien dat ik 14 ben en mn enige inkomsten mn zakgeld is dusjaa.

 • Silvia says:

  Hey meiden,
  super leuk artikel Mascha!
  maar voor deze vraag hoef ik niet per se antwoord van Mascha, maar weet iemand een leuk low budget every day oogschaduw palette voor naar school (ik zit in de 2e)

  • Linda says:

   Jaa dat lijkt me ook fijn om te weten , want ik wil niet graag van die mega dure.

  • Stefanie says:

   catrice heeft vaak leuke palletjes met prima pigment erin. Ik heb zelf een palletje ervan die ik zelf ook heel vaak gebruik voor iedere dag.

   Verder kun je misschien kijken naar sleek die hebben ook erg mooie oogschaduwpalletjes, die ook nog eens heel erg verschillend zijn.

 • Butterfly says:

  Wanneer je je realiseert dat je een blog al heel lang volgt :) Ik herinner me dat nog met je zwarte poeder die je morste :)

 • natacha says:

  ik gebruik het meeste losse oogschaduwkleurtjes omdat in een palette vaak kleuren zitten die ik niet zo mooi vind

 • Cindy says:

  Paletten zijn veel hipper geworden sinds het eerste Urban Decay Naked palette zo’n hype geworden is. Bovendien is het bij een limited edition veel gemakkelijker om een extra luxe en speciaal palette te verkopen, zeer gewild, de prijs vaak niet waard maar het ziet er wel zo veel mooier uit dan de mono oogschaduw die vaak in dezelfde verpakking zit als de niet limited edition oogschaduws. Ik denk dat palettes alleen echt handig zijn om mee te nemen en dat de hype wel weer overwaait.

 • sanne says:

  hoi je maakt hele leuke video’s ik volg je nu al 2 jaar

  groetjes sanne

 • Annechien says:

  Het liefst gebruik ik inderdaad ook een palette.. Omdat het gewoon makkelijker is. Mijn favo highlighter voor op het wenkbrauwbot is wel een losse. Sinds de afgelopen maand dwing ik mezelf om vaker mono’s te gebruiken. Zonde om ze in mijn laatje te laten liggen.

 • inge says:

  ik gebruik mijn losse oogschaduws vooral als ik op reis ben en niet zoveel make up kan meenemen en thuis mijn make up palet van Yves rocher, luxe edition:P

 • Isaaa says:

  Aangezien jij het fijn vindt om verbeterd te worden: het is “realiseerde ik me dat…” of “besefte ik dat…”, niet “besefte ik me dat…”.
  [Eerste zin van het artikel].

  On topic: ik gebruik eigenlijk zowel losse kleuren als kleuren uit een palette wanneer ik een ooglook maak, nooit alleen maar de kleuren uit een palette of alleen maar losse kleuren.

 • Patty says:

  Ik heb nog wel losse oogschaduwkleurtjes liggen, maar ik merk ook dat ik veel meer naar een palette neig.

 • Marion says:

  Wauw weet nog wel dat je veel losse kleurtjes gebruikte erg leuk om terug te zien ook! Gebruik beide wisselend. Meestal los voor feestjes, weekend etc. en palette voor normaal overdag.

 • Charlotte says:

  Kan me nog heel goed herinneren dat je een stash filmpje had opgenomen, en dat je je mono oogschaduw liet zien, wat een boel was dat toen haha!

 • Paddy says:

  Ik heb veel losse kleuren. Ik vind het handiger om zo mijn perfecte kleuren te kopen en daar veel mee uit te proberen. Voor mij is de 5 couleurs palette van Dior dan weer een uitzondering en de smokey eyes van Bourjois. Maargoed, dat zie ik niet als een palette. Mijn grote palette en zelfs die van Lancome gebruik ik zelden. Misschien toch maar eens doen…

 • My says:

  Ik vind het meestal leuk om een palette te gebruiken, maar heb thuis veel losse oogschaduw kleurtjes!

 • Lana says:

  Mijn handen gaan kriebelen als ik oogschaduw zie in de winkel. Maar ik gebruik ze nooit.

  Ik ga altijd voor eyeliner en een felle lipkleur. Oogschaduw lijkt bij mij zelfs niet uit zijn verpakking te komen.

 • Hilde says:

  Oh ja ik kan me dat moment van je zwarte losse oogschaduw nog zo goed herinneren. Je wilde hem goed in de camera laten zien en hoppa… daar lag hij ;)

 • Maartje says:

  Ik hou juist niet van palettes. Ik heb oogschaduwdoosjes (4 kleuren) van Chanel en Dior gehad.Chanel vond ik kwa kwaliteit erg slecht. Die van Dior heb ik nog best veel gebruikt. Maar nu heb ik drie kleuren oogschaduw, alledrie los. Twee van Mac die ik samen kan combineren en een van Sisley die ik vaak los draag. Ik val nu ook niet op duo of meer kleuren, maar single kleuren:) ik koop bijvoorbeeld liever een mooie kleur van sisley dan een doosje van l’oreal met meerdere kleuren. Ik denk dat het komt omdat ik van kwaliteit en eenvoud houd. Daarnaast draag ik niet zo vaak oogschaduw en heb ik niet veel behoefte aan afwisseling. De drie doosjes die ik nu heb, heb ik twee jaar geleden gekocht bijvoorbeeld:) en oja, ik gooi ook makkelijk dingen weg. Zo heb ik alleen keus tussen hetgene wat ik nu echt mooi vind….en ontbreekt er iets, dan koop ik het. Heel overzichtelijk ;) lekker basic, maar wel goede kwaliteit. zo heb ik weinig behoefte aan nieuwe spullen!

  • Maartje says:

   ik ben trouwens van jouw leeftijd Mascha, en ik ken die trend van die poeder oogschaduw ook nog. Ik weet ook nog heel goed dat ik toen voor het eerst met een vriendin op vakantie ging en dat er toen zo een prullenzaal was waar ze die losse glitteroogschaduw verkochten..we konden niet kiezen. en in de avond dan op doen naar de disco :p haha.

 • Fatima says:

  Ik heb eigenlijk heel veel losse kleurtjes, zo kan ik de juiste kleur kopen, die ik echt mooi vind. En zo kombineer ik ze met elkaar, en het is ook nog goedkoper vind ik. Nog heb ik 2 paletten liggen en 1 daarvan gebruik ik regelmatig.
  Leuk artikel :)

 • Floor says:

  Leuk artikel! Ik gebruik eigenlijk ook bijna alleen maar palletes maar heb het gewoon niet door:) weer meer losse oogschaduws gebruiken!

 • me says:

  k gebruik voornamelijk losse kleuren, gewoon zelf combineren kan meer verrassende combinaties opleveren dan dat je een palette gebruikt.

 • Bianca says:

  Ik heb ook liever paletten. Ik heb wel 2 losse kleuren die ik gebruik, maar meer niet. Heb er ook niet veel, ben pas sinds een half jaar echt wat meer bezig met oogschaduw.

 • Bianca says:

  Ik heb eigenlijk altijd enkel pigments los gehad, andere doosjes bijna niet. Nu heb ik een kleur van Catrice los die ik zo mooi vind, een lavendelkleurtje die ik zeker vaak ga gebruiken. Van die vind ik het niet erg dat hij los zit, maar anders neem ik altijd palettes idd :)

 • nadia says:

  ik had ook altijd het probleem dat ik de losse kleuren niet meer pakte.

  daarom heb ik alle oogschaduw gedepot (uh schrijf je dat zo?)iig heb ik van al die mono’s of duo’s een hele grote oogschaduw palletten gemaakt.. *ja ook van die mooie dior, chanel, too faced doosjes*

  nu gebruik ik alles weer.. ik heb een paar hele grote oogschaduw palletten van http://www.starsmakeuphaven.com besteld hier kunnen 48 mac kleurtjes in dus daar kunnen ook een heleboel andere model pans in.. dit is ideaal..
  en heb de palletten ingedeeld in neutrals, purple and pinks en multi colour

 • Soms koop ik is een kleurtje, denk ik leuk om uit te proberen, maar mij staat het gewoon niet op de een of andere manier.. en jou..??? jou staat alles weer is prachtig!

 • lisa says:

  ik heb meer palletten dan losse kleuren.
  Ik gebruik mijn palleten dus ook gewoon meer :)
  Maar wat jij al schreef ik heb een paar dior & mac oogschaduw kleurtjes die ik egt wou hebben en heb gekocht, dus ik heb wel een paar losse kleurtjes liggen maar niet veel:) (Waar ik eigenlijk best wel blij om ben

  Mvg,
  grootste fan Lisa! Xx <3

 • Tara says:

  Ik pak veel vaker palettes, dat bedacht ik me laatst ook ineens. Sindsdien let ik er meer op want het is best zonde, dus nu force ik mezelf af en toe om losse te gebruiken, want die zijn ook gewoon heel erg mooi. Het komt denk ik doordat ik echt blij wordt van palettes, ze hebben een enorm hebben hebben hebben gehalte bij mij, haha!

 • Jana says:

  Ik gebruik eigenlijk best nog vaak mono oogschaduws en in het weekend mijn palette’s :D x

 • Lisanne says:

  Leuk artikel! Ik heb wel een aantal losse oogschaduws liggen. Ik gebruik het eigenlijk ongeveer evenveel als palettes!

 • loes says:

  Ik betrap mezelf er juist op dat hoewel ik hele mooie paletten heb, waaronder Naked2, die me fantastisch staan’ ik de laatste tijd eigenlijk altijd teruggrijp op twee mono eyeshadows van de bodyshop. Die blenden zo makkelijk, zijn handzaam, nemen weinig plek in en zijn makkelijk mee te nemen.

 • Nina says:

  Ik kan eigenlijk niet meer zonder mijn Urban Decay Naked palette en mijn Sleek Storm en Sunset palettes. Ik pak gewoon nooit mijn losse oogschaduwkleuren meer. Zelfs niet mijn favoriete highlighter omdat Virgin al zo mooi is. En inderdaad, vroeger gebruikte ik alleen maar losse oogschaduw s, wist ik veel dat er palettes bestonden (ik was toen 10). De eerste keer dat ik de palettes heb leren kennen was toen jij dat filmpje had geupload met Zoeva, de palettes. Haha, die heb ik zo vaak teruggekeken.

  Ik gebruik echt niks anders meer.

 • Nisa says:

  ik gebruik nog geen make-up ik zit nog in groep acht :)

 • Evelien says:

  Ik heb tientallen paletten liggen, maar ‘n paar kleuren heb ik toch liever los. Dan vooral de basics zoals een lichte basiskleur, bruin, taupe en zwart. Dit zijn de kleuren die anders het snelst opgaan in mijn paletten, en dat vind ik zo zonde!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>