Laatst besefte ik me ineens iets: ik gebruik het liefst alleen maar oogschaduwpaletten voor mijn oog make-up. Losse kleurtjes pak ik steeds minder, tenzij ze heel speciaal zijn. Vroeger was dat wel anders! Ik weet niet beter dan dat ik eigenlijk alleen maar losse kleurtjes oogschaduw had, palettes vond ik maar overbodig. Mijn argument was: ‘er zitten dan altijd veel kleuren in die ik toch niet gebruik’. Tegenwoordig is het andersom. Het liefst wil ik alles in palettes en losse kleurtjes pak ik amper nog.

Way back, zo’n 7 jaar geleden, had ik niets anders dan losse kleurtjes. Wie kan zich de mineral make-up trend nog herinneren? Massaal gingen we met z’n allen aan de potjes met losse oogschaduw. Super onhandig, maar wel heel erg mooi. Deze losse poedertjes had je in allerlei kleuren en waren puur natuurlijk. Ik weet nog wat een feestje het was om in de ochtend mijn ‘potjes van de dag’ uit te kiezen. En hoe hard ik baalde toen ik mijn zwarte potje over mijn witte macbook gooide tijdens het opnemen van één van mijn eerste tutorials.Het ging zelfs zo ver dat er hele systemen waren bedacht om de poeders te bewaren. Dit was al als een soort palette: pillendoosjes waar de poeders in gingen. The good old days!

Maar dit is eigenlijk waar ik het vooral over heb: de losse oogschaduwkleurtjes. Een single kleur in z’n eigen verpakking. Vroeger kon ik niet zonder, zo had ik al mijn favoriete kleuren bij elkaar. Ik kocht precies de kleur die ik wilde en gebruikte die vervolgens bijna iedere dag. Toch werd het steeds minder. Steeds meer merken kwamen uit met prachtige paletten, waarbij het vaak stukken voordeliger was om zo’n doosje met 5 kleuren te kopen dan een los kleurtje. Bovendien namen de losse kleurtjes meer ruimte in beslag, heel onhandig. Heel make-up-artist-like zijn veel mensen aan de slag gegaan met DIY paletten waarbij de oogschaduwkleurtjes uit hun doosje werden gesloopt en in een blanco palette werden geplakt, ook dit zie je steeds minder. Daar hebben we helemaal geen tijd voor! Tegenwoordig willen we een palette met alle perfecte kleuren er al in.

Maar er zijn uitzonderingen. Zoals de perfecte highlighter. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar een perfecte naturel highlighter voor onder de wenkbrauw wil ik graag los hebben. Zo kan ik hem combineren met al mijn favoriete paletten. Vaak zit er wel een highlighter in een doosje (of een paar) maar niets kan op tegen mijn favoriet Shroom van MAC. Los dus!

Nog zo’n uitzondering: extreem mooie kleuren die je alleen maar los kan krijgen. Vooruit! MAC en Dior hebben prachtige losse kleuren die ik met plezier in mijn stash heb. Dus echt de toppers der toppers, die krijgen wel de kans om als single in mijn stash te liggen. Gek he, hoe dat verandert. Uiteindelijk heb ik nog steeds een lade vol met losse kleurtjes, maar toch. Ik pak 9 van de 10 keer een palette om daar wat uit te gebruiken. Al is het maar één kleur, ik vind het toch makkelijker.

Wat jullie? Hebben jullie nog losse oogschaduwkleurtjes liggen, of gebruik jij ook bijna alleen nog maar je palettes?