Op hakken lopen als je lang bent

Ik ben gek op hakken. Ik draag ze regelmatig, zowel overdag als naar een feestje. Omdat ik redelijk grote voeten heb (maat 41/42) kan ik niet echt voor een kleine hak gaan, anders lijken mijn voeten nog groter. Nee, ik ga voor een stiletto van ten minste 12 centimeter. En dat terwijl ik zelf al 1,75 lang ben. Ik krijg hier zeer regelmatig vragen over op mijn site. ‘Jij bent toch lang? Durf je dan zulke hakken te dragen?’ bijvoorbeeld. Jazeker!

Het is iets waar je aan moet wennen: op hakken lopen. Ik heb het mijzelf ooit aangeleerd door het gewoon te doen, gewoon aantrekken en gaan. Ik begon met feestjes, daarna droeg ik ze ook soms overdag. Onzeker ben ik nooit geweest over de lengte. Ik ben 1,75 en ook al is dit niet ‘klein’, ben ik nou ook weer niet mega lang. Als ik een goed paar hakken aan heb ben ik zo 1,90. Als ik langer zou zijn dan zou ik precies hetzelfde doen, gewoon dragen. Vriendin Tatjana is een stuk langer dan ik en draagt ook gewoon dit soort hakken! Het werkt zelfs andersom: ik krijg er júist meer zelfvertrouwen door. Met een mooi paar hakken zien mijn benen er toch iets eleganter uit dan met gympen, daarnaast maakt het vrijwel iedere outfit gelijk een stuk vrouwelijker. En de lengte: meer lengte betekent dat je meer kan zien. Als ik langer ben voel ik me zelfverzekerder juist, omdat ik weet dat het me beter staat. Net als dat je net gloednieuwe kleding aan hebt, zo’n soort gevoel.

Hoe rock je hakken het beste als je lang bent? Gewoon aantrekken. En platte schoenen meenemen. Want hoe mooi hakken ook zijn, echt 12 uur er op lopen is niet zo heel lekker voor je voeten. Ik draag vaak hakken als ik weet dat ik niet hele lange afstanden moet lopen en neem dan alsnog platte schoenen mee. Want stel dat het wel moet, dan heb ik mijn platte schoentjes mee. Een dagje op kantoor kan makkelijk met hakken, zolang je maar niet de hele tijd drukt op je voeten. Probeer het eens en kijk wat het met je doet.

Zulke hakken zijn iets meer geschikt voor uitgaan (en dan niet de hele nacht, maar een uurtje of 4).

Ik zie absoluut geen reden om onzeker te zijn door als ‘lang persoon’ hoge hakken te dragen. Nee, hakken zijn juist leuk en geven mij een goed gevoel! Wat dacht je van modellen (denk aan Tat), die zijn nog een stuk langer en dragen continu hakken. Het is niet voor niets dat de lange modellen op de catwalk ook altijd op hakken lopen. Lang is mooi, het is elegant en zorgt er juist voor dat je opvalt (op een positieve manier). Dus voor alle dames die lang zijn en geen hakken durven te dragen: Rock those heels! Draag ze met confidence en laat de wereld zien hoe elegant lang je bent.

428 Comments

 • suzanne says:

  ik ben 12 3e klas gymnasium
  ik loopt vaak op hoge hakken op school feesjes
  12 cm zonder plateau of op ballet heels ik zit op ballet toen ik 5 jaar was
  geen last van mijn tenen ze lopen super zie joutube ballet heels

 • Dunya says:

  Hey mascha ik ben 10 en ik ben 1.54 ik hoop dat ik 1.70 word want dan kan ik gewoon lange hakken aan

 • Lisa says:

  ‘lang is mooi’ en hoe zit het dan als je klein bent? niet mooi ?

 • chantal says:

  ik graag heel vaal hoge hakken maat 40
  15 cm met plateau 4 cm dus 11 cm
  mooie enkelaarsjes

 • Luna says:

  Wow jongens ? Jullie zijn alemaal super lang en dan nog onzeker ? Groot zijn is super mooi! Wees trots er zijn zoveel meiden die groot willen zijn, alle modellen zijn ook super lang. Ik ben 16 en 1m66 dit is veel stommer dan lang zijn.

 • Priscilla says:

  12cm hak

 • naomi says:

  Tsja ik durf het toch echt niet.. ik ben 1,94m
  En om dan nog hakken te gaan dragen. Ik weet niet..

 • marta says:

  Heey meiden,
  Ik vroeg me af of ik wel hakken durf te dragen want, ik ben 14 en 177 cm lang dus vindt ik het wel raar als ik hakken draag van 10 cm lang.
  Vooral omdat ik op een school zit waar er allemaal kleine mensen op zitten.
  En als ik dan met hakken naast mijn moeder of vader loop ben ik wel een reus!!
  (vader is 170 en moeder 180)
  Het is ook zo dat mijn moeder ook nooit hoge hakken aanhad vanwegen haar lengte.
  Dus zal ik het doen? ja of nee?

  Groeten: Lang meisje xx

 • Susan says:

  Super bedankt!! Ik hou echt van hakken, maar ik ben echt best lang 1,72 ( 14 jaar dus :)), niet dat ik dat erg vind. Maar dan heb ik hakken en die passen dan pérfect bij die ene outfit. Maar dan heb ik zoiets van, jaa.. ik steek toch al een kop boven iedereen uit. Maar ik doe het toch! Dit heeft me echt nog meer aangemoedigd om toch hakken te dragen :D

 • Lieke says:

  Ik ben 1,78 en draag ook gewoon hakken hoor! Staat toch vrouwelijk en ik voel me er goed bij!
  Draag dan wel wat lagere hakken hoor! Heb schoenmaat 38/39 dus dat kan ook prima eigenlijk (:

 • Linda says:

  Ik ben 1.76 en heb schoenmaat 42.. zo lastig om mooie hakken te vinden :( en zelf betrap ik me erop ook weer niet te hogen hakken aan te doen omdat ik dan helemaal lang ben, maar ik moet zeggen, het staat je altijd echt super mooi :D Misschien moet ik me er ook maar eens over heenzetten :)

  Weet jij misschien een niet al te dure zaak waar ze wel mooie hakken in maat 42 verkopen ?

 • Azra says:

  Hey Mascha,

  De rok die je bij de laatste foto aan hebt is ontzettend mooi en hij staat je prachtig!
  Waar komt die vandaan als ik dat zou mogen weten?

 • Madelief says:

  Ik ben 11 en heb 3 paar hakken ik hen rode van 8cm en de jongens en meisjes kijken me raar aan toen ik met kerst op die hakken liep maar het boeide me niet ookal kwam ik beven iedereen uit ik voelde me mooi en zelfverzekerd je hebt dus helemaal gelijk

 • Sterre says:

  en als je kort bent? moet je dan xtra lange?

 • Liselotte says:

  Hoi!
  Ik ben 14 jaar en 184, ik was vroeger altijd ontzettend onzeker over mijn lengte en werd er erg mee gepest. Gelukkig heb ik dat niet meer! Het komt nu juist erg goed uit voor mijn sport en daar ben ik heel blij mee. Laatst sprak ik met een teamgenoot die nog wat langer is dan ik (1.90). Ze droeg namelijk een paar hoge hakken naar school en schaamde zich er totaal niet voor. Ik vond dat zo bijzonder! Sinsdien durf ik ook vaker hakken te dragen, en nu ik dit artikel heb gelezen heb ik veel meer zelfvertrouwen gekregen!
  x Liselotte <3

  • Emma says:

   ik ben 1,87 m lang en ik draag ook gewoon hakken als je je er maar prettig bij voelt :)

  • Andrea says:

   Hoi Masha ik ben Andrea,
   ik ben 1.78 ik ben langer dan iedereen in mijn klas. Ik word vaak op de gang voor lange, of andere stomme namen uit gescholden wat moet ik doen of hoe moet ik daar op reageren?

 • An says:

  Ik ben zelf 1.80 heb onwijs lange benen en draag gerust enkellaarsjes en laarzen met een hak van 5 tot 7 centimeter. Ik voel me er vrouwelijker bij en zelfverzekerd.

  Gewoon doen dus!

 • Alexandra says:

  Ik hou ervan. Toch een kleine correctie, hakken van 12 cm maken je niet 12 cm langer. Doordat niet de hele schoen, 12 cm hoger is en je naarvoren staat. Je wordt hooguit 5 cm langer.

  • hannah says:

   Cool dat wist ik helemaal niet.

  • Liza says:

   Goed om te weten, dit wist ik echt niet! Ik ben zelf 1,78. Toen ik twee weekjes terug gala had op school, had ik hele mooie hakken van 12 centimeter. Ik was toch onwijs onzeker, omdat ik dacht dat ik 1,90 was en overal bovenuit stak. Dat gevoel had ik.

   Dat was dus helemaal niet zo. Dit voelt wel als een opluchting, bedankt!

   • everdiena says:

    gelukkig maar. ik wist dat ook niet. ik denk altijd dat ik dan echt heel lang ben. (15 jaar, 1.75 m.)

 • A says:

  Ik ben 13 en 1,76 en natuurlijk draag ik nog niet vaak hakken alleen naar feestjes (eigenlijk maar 1keer -_-“) en iedereen zecht niet doen want dan ben je nog langer maar dan voel ik me zelfverzekerd en sexy.. Ehhe ;) maar ik heb platvoeten -_-” dus ik heb pech ik kan echt niet langer dan een half uur op hakken lopen..

 • Demi says:

  Dit heeft me echt zó’n boost gegeven om hakken te dragen! Ik vroeg het me eigenlijk ook al een beetje af, hoe lang je zou zijn. Ik heb er ontzettend veel moeite mee gehad, en dat terwijl ik 1.73 ben. Door dit verhaal heb ik al zoveel minder het gevoel dat het raar is om hakken te dragen en dat ik ‘te lang’ ben!

  Dankjewel Mascha !!

 • alicia says:

  u bent zo knap

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>