Ik ben gek op hakken. Ik draag ze regelmatig, zowel overdag als naar een feestje. Omdat ik redelijk grote voeten heb (maat 41/42) kan ik niet echt voor een kleine hak gaan, anders lijken mijn voeten nog groter. Nee, ik ga voor een stiletto van ten minste 12 centimeter. En dat terwijl ik zelf al 1,75 lang ben. Ik krijg hier zeer regelmatig vragen over op mijn site. ‘Jij bent toch lang? Durf je dan zulke hakken te dragen?’ bijvoorbeeld. Jazeker!

Het is iets waar je aan moet wennen: op hakken lopen. Ik heb het mijzelf ooit aangeleerd door het gewoon te doen, gewoon aantrekken en gaan. Ik begon met feestjes, daarna droeg ik ze ook soms overdag. Onzeker ben ik nooit geweest over de lengte. Ik ben 1,75 en ook al is dit niet ‘klein’, ben ik nou ook weer niet mega lang. Als ik een goed paar hakken aan heb ben ik zo 1,90. Als ik langer zou zijn dan zou ik precies hetzelfde doen, gewoon dragen. Vriendin Tatjana is een stuk langer dan ik en draagt ook gewoon dit soort hakken! Het werkt zelfs andersom: ik krijg er júist meer zelfvertrouwen door. Met een mooi paar hakken zien mijn benen er toch iets eleganter uit dan met gympen, daarnaast maakt het vrijwel iedere outfit gelijk een stuk vrouwelijker. En de lengte: meer lengte betekent dat je meer kan zien. Als ik langer ben voel ik me zelfverzekerder juist, omdat ik weet dat het me beter staat. Net als dat je net gloednieuwe kleding aan hebt, zo’n soort gevoel.

Hoe rock je hakken het beste als je lang bent? Gewoon aantrekken. En platte schoenen meenemen. Want hoe mooi hakken ook zijn, echt 12 uur er op lopen is niet zo heel lekker voor je voeten. Ik draag vaak hakken als ik weet dat ik niet hele lange afstanden moet lopen en neem dan alsnog platte schoenen mee. Want stel dat het wel moet, dan heb ik mijn platte schoentjes mee. Een dagje op kantoor kan makkelijk met hakken, zolang je maar niet de hele tijd drukt op je voeten. Probeer het eens en kijk wat het met je doet.

Zulke hakken zijn iets meer geschikt voor uitgaan (en dan niet de hele nacht, maar een uurtje of 4).

Ik zie absoluut geen reden om onzeker te zijn door als ‘lang persoon’ hoge hakken te dragen. Nee, hakken zijn juist leuk en geven mij een goed gevoel! Wat dacht je van modellen (denk aan Tat), die zijn nog een stuk langer en dragen continu hakken. Het is niet voor niets dat de lange modellen op de catwalk ook altijd op hakken lopen. Lang is mooi, het is elegant en zorgt er juist voor dat je opvalt (op een positieve manier). Dus voor alle dames die lang zijn en geen hakken durven te dragen: Rock those heels! Draag ze met confidence en laat de wereld zien hoe elegant lang je bent.