Ik ben verslaafd aan shapen

Het begon allemaal een paar maanden (2 maanden om precies te zijn) geleden. Het moment dat ik een nieuwe camera en lampen binnen kreeg. Heerlijk, lekker aan de slag en spelen met mijn nieuwe apparatuur! De camera was een stuk scherper dan de camera die ik eerst gebruikte en de lampen gaven een prachtig effect. En voor ik het wist was ik verslaafd.. aan het shapen van mijn gezicht. Och jee.

Ik weet nog dat dit één van de eerste video’s was die online kwam. Wat viel me op? Ik was vergeleken met mijn oudere video’s een stuk witter en met minder ‘vorm’ in mijn gezicht. Dit komt door de lampen waarmee ik film. Ze maken mij, vooral als het donker is (zoals in deze video) lijkbleek. Alle schaduwen zijn volledig verdwenen uit mijn gezicht. Aan de ene kant ziet dit er glad uit, aan de andere kant lijkt mijn hoofd dikker want alles lijkt één kleur. Ook bij de comments kreeg ik het te horen: ‘Masch, nu je nieuwe lampen hebt moet je heftiger shapen, net als dat ze dat bij tv doen’. Oh, dat leek me inderdaad een goed idee!

Dus ik ging aan de slag. Voor wie niet weet wat shapen is: je brengt met een matte bronzer als het ware schaduwen aan in het gezicht. De meest bekende en makkelijke plek om te shapen is naast de oren, onder de jukbeenderen. Je kan werkelijk alles in je gezicht wel shapen, check bijvoorbeeld mijn Kim Kardashian tutorial eens:

Al is dat wel vrij extreem. Maar wel leuk voor een feestje! Voor iedere dag shape ik het liefst alleen mijn wangen en een beetje bij mijn voorhoofd. En mijn kin. En soms bij mijn neus. Nouja, niet een beetje dus.

En dit is nog steeds mijn favoriete shape-poeder ever: Rimmel Natural Bronzer. Van alle brozers die ik heb (inclusief de meest luxe) is dit echt de allerbeste om te shapen. Hij is namelijk mooi mat en de kleur past precies goed bij mijn huid. Wat vooral belangrijk is: hij is niet te oranje. Gewoon bruin, zoals bruin hoort te zijn. Ik gebruik hem al jaren en zoals je ziet is de deksel iets beschadigd, de poeder zelf is nog lang niet op.

Dus ik ging shapen. Meer en meer. Ik was blij met het resultaat op video, check deze video van laatst bijvoorbeeld. Whoe, bruin! En geshaped! Het geeft gelijk een hele mooie uitstraling.

Tot ik wat FOTD foto’s aan het uitkiezen was en dit tegenkwam. WTF! Dit was mijn look op valentijnsdag. Ik deed mijn best om de look extra sexy te maken en heb daarom vooral héél erg veel bronzer toegevoegd. Wel een andere trouwens, deze is van MAC. Want inmiddels kan ik niet meer zonder: shapen lijkt elke look af te maken. Een simpele look met alleen foundation en mascara? Daar moet bronzer bij. Alleen lipgloss op? Daar moet bronzer bij. Helemaal geen make-up op? Behalve wat bronzer. Verslaafd, ik zeg het je. Als ik het vergeet te gebruiken moet ik er de hele dag aan denken: mijn Rimmel bronzer die thuis ligt, had ik hem nou maar gepakt. Aaah!

Ik weet niet zo goed wanneer ik te ver ga. Of althans, vaak besef ik het veel later. Zoals een spraytan die te heftig is, een haarkleur die me lelijk staat of een kledingstuk dat totaal niet goed bij me zit. Veel later, op foto’s, zie ik pas dat het eigenlijk totaal niet staat. En ik vrees dat ik ook die kant op ga met de bronzer. Ga ik te ver? Ruïneer ik mijn looks hiermee? Het excuus is dat ik serieus iets heftiger moet shapen voor film, zo krijgt mijn gezicht echt een normale vorm en is het geheel niet één kleur. Maar voor iedere dag? I don’t know. Wat jullie? Eerlijk – shape ik te veel? Sowieso: shapen jullie je gezicht iedere dag? Wat is je favoriete kleur hiervoor? Laat het achter bij de comments!

388 Comments

 • Marit says:

  haai Mascha

  ik wou iets bestellen op bol.com omdat ik daar een cadeaukaart van had, en toen heb ik ook deze bronzer gekocht ik hoop dat die bij mij ook zo mooi gaat staat ! :)
  Mascha ik ben super grote fan van je !

 • mirle says:

  dit is echt mijn lievelingsartikel van je mascha, leuk geschreven, grappig, en leerzaam tegelijkertijd

 • Me says:

  Hoe heet de bronzen die je hier gebruikt (naam en nummer)
  Alvast bedankt
  Xx

 • tess says:

  mascha, om mooi te zijn MOET je geen make-up op. ik weet dat je make-up op doet omdat je het leuk vindt, ik doe precies hetzelfde. ik heb me eindelijk grealiseerd dat mensen die afhankelijk zijn van make-up om zichzelf mooi te voelen niet erg zelfverzekerd zijn. MAAR dan bestaan er ook nog mensen die het doen omdat ze het mooi, leuk of intressant vinden, zoals ik. Dus, mijn daily look is erg simpel; ik doe er ongeveer 5-10 minuten over. Na 6 uur s’avonds ga ik helemaal uit mijn dak met lipkleuren, shapen en smokey eyes. dan ga ik gewoon een half uur lang mijn make-up doen als een soort van me-time :) dit is een tip voor echt alle vrouwen, maar als je het leuk vind om iedere dag veel make-up op te hebben en het maakt je blij, then rock it!!

 • Lisa says:

  Hoi Masha,
  welk nummer van de Rimmel powder gebruik je? Liefs, Lisa

 • Franne says:

  Eerlijk, ik vind dat die bronzer je geweldig staat! Het zorgt inderdaad meteen voor een gezonde gloed, waardoor je meer straalt. Ik vind persoonlijk dat je niet overdrijft met shapen, al zou ik niet meer shapen dan je nu doet.
  De bronzer van Rimmel is ook echt mijn all time favorite en ik ga ook nooit de deur uit zonder mijn gezicht eerst wat te shapen. Ik vind gewoon dat je er meteen beter uit ziet.
  Dus doe zo verder wat mij betreft, het staat je erg goed!
  xoxo Franne

 • Karin Netten says:

  Hoi Mascha,

  Zie net je filmpje. Ook ik shape iedere dag, ik kan er niet zonder! Op mijn verjaardag heb ik een cadeau bon gekregen van de drogist en heb wat geweldigs gekocht! Een compact poeder en bronzer in 1 van het merk Clarins. Wow.. wat een mooi merk en wat handig deze 2 in 1 doosje! Eerst de kwast door de beide kleuren heen om mijn gezicht te poederen zeg maar, en dan alleen de donkere kleur om te shapen. Heel mooi! Zeker een aanrader. Het kost wel even wat.. maar het verschil zie je echt vergeleken met goedkopere merken zeg maar.

 • Anne says:

  Kun je een filmpje maken van hoe je moet shapen?
  En ik vind dat het je echt supermooi staat,, maar ik zou het niet nog heftiger maken.ik vond het zo echt supermooi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>