In de ‘stel je vraag’ van een tijdje terug schreef ik er al over: klokken hoe lang je bezig bent met een beautyroutine. Niemand heeft zin om 3 kwartier bezig te zijn met het krullen van haar. Waarom? Ja, natuurlijk is het leuk om te tutten maar eigenlijk heb je toch wel meer te doen dan oneindig lang voor die spiegel zitten. Ik ben sowieso van het tijd bijhouden. Hoe lang ben ik bezig met mijn hele ochtendroutine? Hoe lang sta ik onder de douche? Hoe lang doe ik er over om op kantoor te komen? Waar kan ik sneller in worden? Time management op beautygebied is niet alleen handig, het is stiekem ook best leuk!

Handig

Waarom is time management op dit gebied handig? De screenpic van mijn iphone hier boven zegt genoeg. De wekker. Die vervelende wekker die iedere dag afgaat en die het slechtste in je naar boven haalt. Opstaan? Of make-up skippen en nog 15 minuten blijven liggen? Meestal maken we de ergste keuzes in de ochtend. Ach, even verder snoozen, dan maar niet onder de douche. Yuck! Op deze manier zorg je er voor dat je dag na dag eigenlijk nooit de moeite gaat doen om werkelijk op tijd op te staan, netjes te douchen, je op te maken, je haar te doen enzovoort. Door goed bij te houden hoe lang je overal over doet weet je exact hoe lang je nodig hebt in de ochtend en heb je er vaak zelfs zin in om je bed uit te komen!

Leuk

Hoe zorg je er voor dat je je bed uit komt en daadwerkelijk aan de slag gaat met je beautyroutine? Vanaf nu ga je werkelijk álles klokken wat je doet in de ochtend op beautygebied. Kan je het nog niet aan om alles gelijk te doen in een ochtend, begin dan met één onderdeel. Stel, je stapt sowieso iedere dag in de ochtend onder de douche. Neem dat dan als eerste moment dat je bij gaat houden. De volgende keer als je in de ochtend onder de douche stapt, leg dan een stopwatch (of je telefoon met app) in de badkamer en zet hem aan op het moment dat je begint met je douche routine. Dit houdt in: uitkleden, onder de douche stappen, alles doen, handdoen pakken, afdrogen. Check nu je stopwatch en zet hem op stop. Hoe lang was je bezig? Toen ik dit voor het eerst deed stond de teller op 18 minuten. Veel te lang! Niet alleen zonde van de tijd, ook zonde van het water. Tegenwoordig doe ik het in zo’n 8 minuten. Ik heb zo’n 15 minuten nodig op dagen dat ik mijn haar was (twee keer per week ongeveer). Houd dit een aantal dagen achter elkaar bij en kijk hoe je het sneller kan doen. Op deze manier maak je er een spelletje van met jezelf en heb je in de ochtend daadwerkelijk zin om je bed uit te gaan en onder de douche te springen! Wie weet versla je je record alwéér, wohoo.

Wat kan je bijhouden?

Ik had het al over douchen, dat is denk ik de makkelijkste. Dan kan je ook nog je make-up routine vastleggen (of onderdelen er van: hoe lang ben je met een ooglook bezig bijvoorbeeld?). Haar vind ik het leukst (duh), denk aan rollers, stijltang, krultang, enzovoort. Zo heb ik ontdekt dat ik 7,5 minuten doe over rollers maar meestal wel zo’n 20 minuten met een krultang bezig ben! Dat verschilt dus enorm en is iets waar ik al aan kan denken op het moment dat ik mijn wekker uitdruk. Mijn make-up kan ik op verschillende manieren doen. De korte routine kan ik ongeveer in 5 minuten en de hele uitgebreide kost me al snel 20 minuten. Dus stel: ik word wakker om 8:00 uur en moet echt om 9:00 uur de deur uit zijn. Als ik direct opsta en perfect achter elkaar zou douchen (8 minuten), mijn haar zou krullen met een krultang (20 minuten) en uitgebreid mijn make-up zou doen (20 minuten), dan zou ik 48 minuten hieraan kwijt zijn. Waarbij ik slechts 12 minuten over heb om mijn kleding uit te zoeken en te ontbijten! Dat is veel te kort. In dit geval zou ik dan kiezen voor rollers (in plaats van 20 minuten slechts 7,5) en hiermee 12,5 minuut besparen. Zo kom ik al ruim uit op 25 minuten om me om te kleden en te ontbijten, perfect! En kan je nagaan hoe erg ik te laat kom als ik níet nu direct uit mijn bed rol..

De tijd telt pas als je het daadwerkelijk zo snel hebt gedaan

Dan nu de truc om genoeg tijd te hebben voor je haar en make-up: je mag geen tijd verzinnen. Denk aan die ochtend waar ik het net over had. Ik mag níet denken ‘oh, dat krullen doe ik wel in 10 minuten’. Tenzij ik het eerder heb geklokt dat het me lukte. Hierdoor wordt het een spelletje: ‘Oké ik ga NU mijn bed uit en douchen, daarna mijn haar krullen. Hopelijk lukt het me in minder dan 20 min!’. Want dan weet je voor de volgende keer: ik kan het in 18 minuten. En zo ga je door. Tot je een perfecte routine hebt die je moeiteloos iedere ochtend uit kan voeren en waarvoor je makkelijk je bed uit komt. Succes!

Ps: klik hier voor mijn uncut 20 minuten routine met haar en make-up in de ochtend. Als het mij in 20 minuten lukt, dan lukt jou het ook!